Gyermekkori bánásmód és felnőttkori nehézségek

Az összefüggés természetesen sokszor nem ennyire lineáris és egyszerű, de ez a rövidke szösszenet /melyet nem én írtam/ jól rámutat, hogy a gyermek- és fiatalkorban tapasztalt bánásmód mennyire meghatározó lehet a felnőttkori mentális egészségre nézve.

fej a fejben logo

A szüleim megvertek, amikor gyerek voltam, és nem vagyok traumatizált” – mondja egy alkoholbeteg férfi, akinek a párja feljelentette őt fizikai bántalmazás miatt.

“Gyerekként sokat büntettek, és jól vagyok” – mondja a férfi, aki minden alkalommal keményen bírálja magát, amikor hibázik.

Amikor gyermekként engedetlen voltam, apám bezárt egy szobába, és ezért ma hálás vagyok neki” – mondja a nő, aki pánikrohamoktól és a szűk helyektől való félelem miatt szenved.

A szüleim arra kényszerítettek, hogy tanuljak ebben a szakmában, ahol sok pénzt keresek, és ezért nagyon hálás vagyok nekik” – mondja a férfi, aki alig várja a péntekeket, mert utálja a munkáját.

“Amikor kicsi voltam, a szüleim addig ültettek az asztalhoz, amíg mindent meg nem ettem” – mondja egy nő, aki nem érti, miért küzd étkezési zavarokkal.

Itt az ideje áttörni a generációs traumán és tudatosítani a múltból eredeztethető káros mintáinkat. Itt az ideje, hogy együttérzőek legyünk magunkkal és gyermekeinkkel.

A gyermek beszélgetésen keresztül tanulja meg megoldani a problémákat, ehhez viszont az kell, hogy a családban is így történjen a problémamegoldás. Ha azonban a nehézségeket fenyegetésekkel és büntetésekkel “jutalmazzuk”, csak félelmet generálunk és egy nap majd lehet, hogy ő is ugyanígy fog cselekedni.

Egy gyermek akkor tanul együttérzést, ha együttérzünk vele.

A gyermek megtanul másokat meghallgatni, ha őt meghallgatják, és érdekel minket, hogyan érzi magát, és milyen is az ő világa.

Egy gyerek megtanul hinni magában, ha mi hiszünk benne.”

Nem kell tökéletes szülőnek lenni, de tisztelni kell gyermekeinket és szeretettel kell nevelnünk őket. ”

Amennyiben pedig sajnos ez nem így történt, felnőttkènt már jogunkban áll dönteni a saját gyógyulásunk mellett!

Ezek is érdekelhetnek

A függőségekről általánosságban: hátterük, kezelési lehetőségeik Talán mondanom sem kell, hogy napjainkban igen gyakoriak a függőségek. Ma már nem csak alkohol-, hanem …

Röviden a pszichotraumákról Manapság már igen sokat lehet olvasni a lelki traumák (régi szakterminussal kifejezve: pszichotraumák) hosszútávú, potenciálisan destruktív hatásairól. Mi, a …

Pszichológiai, pszichodiagnosztikai vizsgálat felnőtteknél: mit takar pontosan és hogyan zajlik? Számos alkalommal – mind az állami egészségügyben, mind magánrendelés keretei között – …